В ПАМЕТ НА ГЕРОИТЕ

Балканджиите  са хора признателни.

Още през 1936 г. жителите на село Орешак създават Комитет за издигане на паметник на падналите във войните 1885-1918 г. село Орешак. Такъв се изгражда много по-късно.

Паметникът на загиналите във войните за национално обединение 1912 – 1918 г. в град Троян се намира на 200 метра северозападно от централния градски площад.

Той е символ на подвиг и жертва за Отечеството, знак на признателност на живите към покойните утеха за майките, жените и децата на падналите във войните 218 троянци.

Идеята да се увековечи паметта на героите от войните за национално обединение се зародила през 1930 г. Образуван бил Комитет за построяване на паметник, който събрал известна сума до 1934 г., когато бил образуван нов комитет с председател градския кмет Мирчо Василев. Проектът бил изработен безплатно от архитект Борис Иванчев от Ловеч. Дарение за изграждането на паметника направили Цочо Хр. Оряшков и дружеството на запасните офицери и подофицери в общината, както и на пострадалите от войните.

На 2 юни 1938 г. – Ден на Ботев и на загиналите за национално освобождение станало официалното откриване и освещаване на паметника.

През 2003 г. в град Троян е учреден  Граждански комитет за опазване и възстановяване на паметниците на загиналите троянци във войните за национално обединение. В резултат на неговите инициативи бяха разменени визити на ръководствата  на двата града.

На 14 октомври 2007г. беше подписано Споразумение за сътрудничество (Договор за соработка) и Протокол за побратимяване между общините Троян и Дойран.
По инициатива на комитета, Музея на занаятите, Община Троян и поделение 24430-Троян беше отбелязана 90-годишнината от участието на  34-ти пехотен Троянски  полк в боевете при Дойран по време на Първата Световна война.

То включваше: изложба посветена  на троянци при Дойран, откриване на обновен паметник на загиналите във войните в село Добродан, изпълнение на Национална гвардейска част и спектакъла „Искри”.

По идея на троянския комитет се изработи и внесе за одобрение пред правителството на Република Македония проект за възстановяване на  паметник ( чешма) „цар Фердинанд”
Той се намира в околностите на  град Дойран. Разположен е на връх „Кала Тепе”, който е част от главната позиция по време на военните действия през Първата Световна война 1915- 1918 г.
Тук е разположен щабът на 34-ти Троянски пехотен полк, който е в състава на девета Плевенска дивизия натоварена с отбраната на позицията.
Чешмата е с правоъгълна форма, изградена на няколко нива. В средата е вградена паметна плоча с посветителен надпис:

     „Извор „Цар Фердинанд”
     В памет на загиналите герой от 34 – ти Троянски  полк
     във войните 1915 – 1918 г.

До настоящият момент Гражданският комитет е събрал 1400 лв. за възстановяване на паметника. Те са дарение от г-н Марин Радевски, чийто дядо е загинал в боевете при Дойран.

—————

• Автор на идеята за сайт посветен на 34-ти Троянски пехотен полк е  капитан инж. Дочо Маринов Николов,  завършил висшето военно училище за артилерия и противовъздушна отбрана "Панайот Волов" - гр. Шумен със специалност „Артилерийско инструментално разузнаване и геодезия, фотограметрия и картография”. От 1998 г. служи в поделението на Военногеографската служба на Българската армия в гр. Троян.

След среща с проф. Божидар Димитров, на която той изтъква голямата роля на полка за спасението на България през Първата световна война и тоталната забрава на това дело от днешните троянци, кап. Николов решава, че направата на сайта е подходящ начин да се припомнят тези събития.

Като офицер от Българската армия се чувства морално задължен за запазване на военната история и подвига на войниците и офицерите загинали за свободата на България.

Желанието му като кореняк троянец е да направи нещо за своя град, макар и свързано с миналото. Благодарение на сътрудничеството с музея тази идея се доразви и обогати и днес,  близо две години, след първите разговори тя е реалност.

Начало